Hlavní stránka - THERMONA KRKONOŠE s.r.o.
                                         e-mail: info@thermonakrkonose.net
Kontaktujte nás:
 
THERMONA KRKONOŠE s.r.o.
ul. Nádražní čp. 902
543 71 HOSTINNÉ
info@thermonakrkonose.net
 
Miloslav Polák tel. 604 731 000
Michal Hronek tel. 604 861 368
Najdete nás na Facebooku

Výhled na rok 2019 – věštění z křišťálové koule

MŽP připravuje vyhlášení třetí vlny kotlíkových dotací a opět došlo ke změně pravidel. Dojde tak k ovlivnění celého trhu s kotli v ČR. V Benekovu se připravujeme na nové příležitosti a rádi bychom Vás informovali o naší prognóze dalšího vývoje v roce 2019 i dalších letech.

Rekapitulace informací, které jsou jisté:

V roce 2019 bude v části krajů dobíhat instalace kotlů ze 2. vlny kotlíkových dotací. 3. vlna dotací umožní příjem žádostí na krajských úřadech nejdříve v červnu. Ve 3. vlně nebudou podpořeny kombinované kotle na uhlí/pelety. Do konce roku 2019 bude možno prodávat kotle 4. třídy. Od 1.1.2020 bude možno uvádět na trh pouze kotle (i krby) splňující Ekodesign. Do konce roku 2019 by si měli lidé nechat udělat druhou kontrolu kotle dle zákona o ochraně ovzduší Do konce roku 2019 má být v provozu veřejný seznam OZO (kontroloři kotlů) Do konce roku 2019 má být v provozu centrální registr kontrolovaných kotlů (do něj musí od 1.1.2020 OZO vkládat údaje o kontrolovaných kotlích). Začne kampaň MŽP, APTT a jednotlivých výrobců, která bude upozorňovat na blížící se rok 2022. Pokud by se hypoteticky všichni majitelé starých kotlů rozhodli dodržovat zákon, tak by se v letech 2019 až 2022 mělo vyměnit ještě cca 150 tisíc starých kotlů za nové (to je průměr 37.500 ks ročně).

Kotlíkové dotace umožní v letech 2019 až 2020 vyměnit cca 35 tisíc starých kotlů. Trh kotlů mimo dotace je cca 4 x větší než trh kotlů s dotacemi.

Co bude dělat Benekov:

U doběhu 2. vlny kotlíkových dotací budeme podporovat kotle řady B a C na uhlí/pelety. Ve 3. vlně kotlíkových dotací se maximálně zaměříme na podporu kotlů na pelety (řada K). V rámci marketingu se zaměříme v roce 2019 na dvě témata: peletové kotle a rok 2022. Rozšíříme nabídku kotlů na dřevní pelety.  U automatů na uhlí budeme připravovat takové obchodní řešení, které by motivovalo co největší část lidí, kteří zvažují instalace kotlů s ručním přikládáním, aby raději zvolili automat.

Budeme si vytvářet pozici na trhu s elektrokotli. Očekáváme, že po skončení kotlíkových dotací může výrazně spadnout zájem o tepelné čerpadla a naproti tomu výrazně narůst zájem o elektrokotle.

Jaké změny na trhu očekáváme:

Dojde k rychlému růstu prodejů kotlů na dřevní pelety. Tento trh může být zajímavý minimálně do roku 2022, spíše i déle. My se budeme prioritně zaměřovat na kotle spalující pelety s kůrou.

Je vysoká pravděpodobnost, že do budoucna se budou výrazně rozevírat nůžky mezi cenami dřevních pelet s kůrou a bez kůry. Rozdíl může být až 2.500,-- Kč za tunu.

Bude klesat zájem o instalace kotlů s ručním přikládáním bez akumulační nádrže, protože tyto instalace znamenají porušení zákona. Informace o tom, že lidé porušují zákony, se objeví v registru kotlů od roku 2020.

Pokud bude český stát řešit dodržování zákona o ochraně ovzduší liknavě, tak se trh s automatickými kotli na uhlí se v celkovém objemu dostane přibližně na úroveň, kde byl v roce 2011 před spuštěním kotlíkových dotací.

Pokud budou jednotlivé body zákona o ochraně ovzduší do budoucna důsledně prosazovány (třeba díky centrálního registru kontrolovaných kotlů), tak může dojít k výraznému růstu prodejů automatů na uhlí a naproti tomu nastane propad prodejů kotlů na uhlí a dřevo s ručním přikládáním.

Vzhledem k aktuálnímu růstu cen elektřiny a plynu (až o 30 %) lze očekávat i růst cen uhlí, odhadem o 10 %.

autor: Ing. Leopold Benda, Prokurista firmy
BENEKOVterm s.r.o



Vytvořeno: 17.12.2018  -   7172 zobrazení  
Sdílet přes Facebook      



PLYNTOPENÍVODOINSTALACEZEMNÍ PRÁCESERVIS

 | © 2014, THERMONA KRKONOŠE s.r.o. , Nádražní 902, 543 71 HOSTINNÉ |
| Idea a Webdesign: Dušan Sedlačík, postaveno na redakčním systému WebBoss www.webboss.cz |